top of page

Versnellingsbak revisie

Bij een versnellingsbak revisie wordt de versnellingsbak volledig uit elkaar gehaald en gereinigd. Vervolgens worden alle onderdelen beoordeeld op schade en slijtage. Bij het reviseren van een versnellingsbak worden delen vervangen die aan slijtage onderhevig zijn. Dat zijn delen zoals synchromesh ringen, pakkingen, keerringen, lagers en eventueel tandwielen.

 

Een versnellingsbak kan allerhande bijgeluiden maken. Gieren, ratelen, rammelen. Dit kan worden veroorzaakt door verkeerde olie of te weinig olie in de versnellingsbak. Ook slijtage van de lagers is meestal goed te horen. Wanneer de tandwielen van de versnellingsbak versleten of beschadigd zijn maakt de

bak ook meer lawaai.

 

Daarnaast kunnen de afstandsringen tussen de tandwielen versleten zijn, waardoor zijdelingse speling ontstaat. Deze axiale speling zorgt soms voor het uit de versnelling springen en een lawaaiige versnellingsbak. Het is verstandig om een versnellingsbak met bijgeluiden zo snel mogelijk te laten nakijken. Met name bij lagerslijtage kan doorrijden zorgen voor uitslijten van het huis van de versnellingsbak. Dat maakt de reparatie veel duurder. Bovendien zorgt het metaal slijpsel dat ontstaat, voor verergering en versnelling van het probleem.

 

Weet u niet goed wat er met uw versnellingsbak aan de hand is? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

bottom of page